2015-01-20

Hej alla kusiner och tremänningar!

Nu är det dags att titta på släktsidan igen. www.josefochelsa.se

Idag är det ett år sedan det första nyhetsbrevet skickades ut. Vad fantastiskt mycket har det inte hänt under det här året. Jag känner mig mycket tacksam för det engagemang och stöd som har bubblat upp ur kusinkretsen och tremänningskretsen.

Det där med seminarium är nog bara en dröm och den punkterades också av studieorganisatörerna i PRO och ABF. De förstår inte hur viktig vår släkthistoria är..'hm..'hm! Att betala för ett släktträd är nog inte viktigt heller. Jag fick en inspiration och har utformat ett förslag som ni kan nå via släktsidan "Se nyinlagt 15 januari" eller här. Skriv och berätta om ni tycker det duger eller om den ska utvecklas mer.

Jag missade en detalj i ett tidigare e-brev. Josefs bror Gösta stod som köpman i sin fars bouppteckning inte David som står som inspektör. Barbro efterfrågar minnen från Elsa och Josef som belyser deras karaktär. Jag minns att när jag hjälpte dem att handla småsaker så fick jag förstås pengar att köpa med. När jag lämnade tillbaka växeln så fick jag den som belöning av Josef. Det kändes som det var en uppmuntran att jag inte försnillat växelpengarna. Elsa älskade att sitta i salongen med gula möbeln och titta på småfåglarna i ädelgranen utanför fönstret. Jag hittade en gång en sidensvans (fågel) död på gräsmattan och betalade själv för att få den uppstoppad. Jag visade den sedan för Elsa som blev mycket glad men hon trodde det var en gåva till henne vilket jag inte hade tänkt på. Jag blev besviken men sade inget. Det kanske säger mer om mig än om henne när jag nu tänker på det. Jag har inte tyckt det var så roliga minnen att de skulle läggas in i det avsnittet på hemsidan.

I förra släktbrevet skrev jag att Josefs pappa växte upp i Önnarp och nu ser jag att tidigare generationer bodde i Balkåkra och Sövde. Släkten snurrar runt i Skåne och Elsas mors släkt i sydöstra Småland. Elsas fars släkt i Kalmar och Dörby. Vill ni att jag lägger in en karta över rörelserna? Sök på Eniro så ser ni var de ligger.

Utdrag ur brev från Josef till Elsa 26 maj 1910:
"Nu spelar näktergalen utanför mitt fönster. Det
doftar från blomsterfyllda hagar – äppelträden
blomma - och jag drömmer om ljuva sommarnätter,
om huldrelek och dunkla andaktstysta skogstigar
om blommande äppelträd på Ramnåsa –"

Nordeakontot Josefochelsa 1821 20 55507

Redovisning:

Behållning 28 december: 3954 kr

Intäkter
201-01-15 Barbro .....................120 kr

Behållning 20 januari: 4074 kr

Kom med synpunkter och idéer! Dela med er genom att klicka på ”svara alla”!

Ha det bra!

Sten MY

webbsideredaktör