Nils Edvards fosterfar och hans uppväxtfamilj

Portalen   Släktträdet    Tillbaka

Carl Gustaf Lundqvist föddes i Björnlunda den 1 januari 18391. Jag har kommit fram till det efter upprepade korskontroller mellan födelseregister, husförhörsböcker och inflyttnings- och utflyttningslistor. Påståendet är kontroversiellt.
Björnlunda ligger en mil väster om Gnesta invid Kyrksjön. Det omgivande landskapet är kuperat och består av omväxlande odlings- och skogsbygd. Hans föräldrar, statsdräng Lars Lundqvist och hans hustru Brita Stina Andersdotter, kom dit 1835 från sina olika födelseförsamlingar i närheten2. De hade bostad, matvaror och arbete genom Jakobsbergs Säteri, som var ett fideokomiss som ägdes av välborne styckjunkaren Nils Wattrang, född på orten.

Det här med födelseplats och födelsedatum kräver kanske ett särskilt avsnitt. När Nils Edvard kommer in i familjen står det i den husförhörsboken att fosterfadern Carl Gustaf föddes i Settersta den 1 april 1839. Efterforskning i Sätterstas dop- och födelselängd 1839 ger ingen exakt träff men den enda Nils Gustaf som föddes där det året har datumet 26/3 och fadern heter Johan Eric Larsson. När får denna Carl Gustaf efternamnet Lundqvist frågar man sig. Det sker aldrig visar det sig. Han dör istället år 1851 snart tolv år gammal i Scharlakansfeber3. Vad gick då fel? Vid Carl Gustafs inflyttning 1858 till Nyköping4 ser vi att födelsetid och plats ändras. Troligen av misstag. En etta blir en fyra, ettan kan ha varit slarvigt skriven. Han kom flyttande från Settersta och fick den födelseplatsen också. Hur kunde det gå till. Talade inte Carl Gustaf om det vid registreringen eller var skrivaren okoncentrerad?

Efter att ha varit tolv år på Jakobsbergs Säteri flyttar den lilla familjen, Lars, Brita och Carl Gustaf, till Lids församling 18475. De stannar på Lundby säteri bara ett år6 och flyttar sedan till Lästringe församling och bor på Gärdesta Säteri där Carl Gustaf får en lillasyster, Augusta Johanna i december 18507. Fem år senare, 16 år gammal, lämnar han familjen8 för att arbeta i Sättersta församling. Den flytten får nog stor betydelse för hans framtida yrkesval. Han hamnar som dräng på en kvarn, Tufveqarns gård9, och arbetar för en mjölnare fram till efter en auktion hösten 185810. Då flyttar han in i Nyköpings stad11. Den flytten har också stor betydelse. Där i samma kvarter träffar han sin blivande hustru. Det var Gustafva Sophia Lindström som vi träffat tidigare som Nils Edvards fostermor. Klicka här för fortsättning i deras historia. Carl Gustafs första femton år tillbringade han på olika säterier. Han växte upp i statarmiljö med bundenhet till gårdsägarna. Det kanske hade betydelse för vad han berättade för fostersonen Nils Edvard. Nils Edvard fick utbildning till rättare, befallningsman och inspektör på just säterier och arbetade med det hela livet sedan.

Lars Larsson född 1745 och hans måg Jan Andersson född 1766 är två äldre herrar, som får avsluta borrandet i forntiden om Carl Gustafs förfäder. Lars ägde brukade gården Bjurkärr12, som ligger mellan Gnesta och Flen vid sjön Båvens strand.

Hans hustru Maria Nilsdotter var förstås med och de fick tre döttrar. Den äldsta gifte sig med Jan Andersson13, en bondeson från Kjöhlsätter och de tog över Bjurkärr efter Lars och Maria14. En ny Lars föddes där som efter några turer från gården Askdahl och tillbaka till Bjurkärr flyttar 1835 till Björnlunda församling, nu i Gnesta kommun, och försörjde sig som statdräng på Jakobsbergs Säteri15. I samband med flytten dit dyker namnet Lundqvist upp i utflyttningslängden16 Han blev vår Carl Gustafs pappa. Carl Gustaf är ju fosterfar till Nils Edvard som i sin tur är make till Rut Emilia, syster till vår mormor/farmor Elsa Natalia.

Bild 1

tillbaka
 
Bild 2

tillbaka
 
Bild 3

tillbaka
 
Bild 4

tillbaka
 
Bild 5

tillbaka
 
Bild 6

tillbaka
 
Bild 7

tillbaka
 
Bild 8

tillbaka
 
Bild 9

tillbaka
 
Bild 10

tillbaka
 
Bild 11

tillbaka
 
Bild 12

tillbaka
 
Bild 13

tillbaka
 
Bild 14

tillbaka
 
Bild 15

tillbaka
 
Bild 16

tillbaka