..

Utdrag ur brev från David Lindborg


Gå direkt till brevet:
Till mamma 1900
Till Josef 1902
Från Orust maj 1906
Framtidsplaner juli 1906
Elände november 1906
Vykort till Elsa 1913
Eländes elände 1914
Hur gick det sedan 1914
Far kommer januari 1915
Jobb på gång mars 1915
På plats i Taberg april 1915
Planerar studier och fira bröllop juli 1915
Till brevmenysidan

 

       Snälla älskade mamma.

                Nu ska jag skrifva dig ett bref och tala om hur jag mår och hur det går för mig. Jo jag mår mycket bra, och det går bra för mig i skolan, jag har ingen pinne fåt och ingen anmärkning heller och så kan jag mina läxor.

Jag undrar hur det är med dig min snälla mamma jag hoppas du får komma hem frisk och stark.

       Jag trifs bra här och tant är som vanligt snäll mot mig. Och jag hoppas att du inte har för långsamt i Enköping
Cyrus skref till oss för ettpar veckor sen och sade då att han skulle fara och helsa på dig, i samma bref skickade han 5 kr. det var 3 kr åt Elsa o̲ 2 kr åt mig. Ja nu har jag skrifvit alt vad jag vet o̲ mina syskon få väl skrifva resten. Vi hade nyligen bref från Lydia och en stor paket o̲ där var en stor påse äppel o̲ päron. Sandviksborna hälsa så mycket

Tant och Farbror hälsa så hjärtlikt jag ska försöka vara riktikt snäll o̲ lydig

din son David Lindborg.

Adjö min lilla MammaDavid sköter sig väl i skolan, är en rigtig "sprattlare".....Många hjärtevarma hälsningar till fru Lindborg---
                Från Hilma S-g.
Nkpg 25/10 00
tillbaka till menyn


poststämplat 15 jan. -02 från David till Studeranden Josef Nilsson, Limhamn.

tillbaka till menyn

                                        Varekil den 30/5-06

          Mina kära föräldrar!

Hjärtligt tack för Edert kärkomna bref. Mottog det här ute i skärgården på ön Orust. Mår ganska bra fastän jag varit sjuk i tre dagar i följd av förskylning. Blef riktig vinter ett tag och då jag inte kan ha mera med mig än som jag har på mig måste jag frysa. är emellertid frisk nu igen. Platsen var mycket sämre än jag trott. Hvad jag förtjänar räcker nätt och jämt till mat och husrum, hvilket för öfrigt är mycket dyrt. äfven har det varit en annan förrut och sålt så att det går nästan inte alls. Ska nu försöka i Dalsland. Går det ej bättre där tager jag annan plats. är nu van med att resa som agent och tror jag det skulle gå utmärkt med något annat. Böcker kanske eller återgå till tyger. Har haft 2 anbud på att få sälja cykeln får se hur jag gör. Du tycker väl att det dröjer länge med pengarna? Du hör hur det är men behöfver ej vara orolig. Kan jag ej få sälja sy mycket att jag kan få in 100 kr. på de närmaste 2 veckorna, säljer jag cyckeln. Pengarna får du säkert. Har skifvit efter katalogen på cyklar, kanske kan jag få sälja någon sådan.

______       _____        ____

    Kan hälsa från Lydia. Var nere i Göteborg ett slag tisdagen i förra veckan. Kom ej ihåg hennes nya adr: och hade ej tänkt få träffa henne den gången. Gick där och tittade mig omkring och hade just kommit midt för teatern då jag tittade upp och fick se henne. Hälsade förstås, men hon tänkte gå förbi utan vidare. Kände inte igen mig utan trodde det var någon herre i Epvortsföreningen som hälsat. Jag fick gå riktigt fram och krama om henne förrän hon fick klart för sig hvem det var. Men sen blef det lif!! Låg hos frökn. Andersson öfver natten och de bådo mig hälsa hem. Reste följande dag efter att ha varit ute i trädgårdsföreningen i 3 timmar tillsammans med Lydia och hennes pojke. Roligt att få träffa henne. Hon är sig så lik och trifs ganska bra fastän hon är bunden. Fick bref från Cyrus medan jag var där. Han bjöd henne till Finland för att bli hushållerska åt honom ifall han tog filial där. Hur hon gör vet jag inte. Hvem är det farbror Oscar ska gifta sig med. Gammal och rik hoppas jag. Ja nu har du väl lif i buskarna med all dina kycklingar. Du har väl inte tid med annat än att mönstra dem, räkna dem och ge dem mat. Att träffa mamma i midsommar går nog inte. Måste förtjäna pengar på ett eller annat sätt. Får således inte tid förrän i höst. Kommer nog ej hem förr heller.

tillbaka till menyn

                                          Kolsva den 19-7-1906

                    Kära bror!

Har efter min resa till Bohuslän åter kommit hem. Har gått ganska dåligt med affärerna. Vet ej huru jag skall kunna erhälla någon bra plats. På kontot tror jag nog att jag skulle trifvas någon tid åtminstone. Det tycks dock vara omöjligt få någon sådan. Kan jag ej få kontorsplats, måste jag tänka på något annat. Vet ej huru det skulle vara att resa öfver till Finland. Kanske vore det lättare att der komma framåt. Borde väl alltid finnas någon affär där ej finska fodras t. ex. att sköta korrespondensen på svenska. Längtar verkligen efter att få komma ut ett slag och riktigt få reda mig på egen hand. Tror att då man endast har lita på sig själf man äfven bättre reder sig ur svårigheter. Stannar i hvilket fall som helst ej hemma längre än högst 2 veckor till. Har jag då ej ännu fått spaning på någon plats reser jag ut med profver å tyger en månad. Det är visserligen en osäker inkomstkälla men ett härligt lif att vara fri. Man kunde äfven som agent kunna få det bra om man blott hade ett litet kapital att börja med. Men då nu ej sådant finnes får jag först försöka samla in något för att sedan sätta upp riktig agenturaffär på någon större plats.


Hufvudsaken är dock för till fället att erhålla plats den får sedan vara hur som helst. Hade jag pengar reste jag med säkerhet till Amerika. Att studera något mera har jag inte minsta lust till utan endast komma bättre in i affärer. Detta skulle låta sig bäst göras som kontorist på grosshandelskontor. Troligtvis kan jag ej få någon sådan plats då jag ej är hemma i bokföring. Om det vore möjligt få genomgå en kurs i bokföring o̲ kontorsgöromål ginge det naturligtvis lättare att erhålla plats. Lycklig du som kommit så långt och kan ägna dig åt bestämt fack. Jag vet ej ännu riktigt hvad jag vill bli. Hoppas dock att jag snart får klarhet därom. Hade varit roligt få råka dig och Elsa i sommar men det låter ju omöjligt. Undrar hur pappa tänker göra nu vid konferensen. Tycker det ej vore klokt ställa sig utan fast plats. Det kan ju ej bära sig att resa omkring och predika utan någon fast lön. Vore roligt om du ville skrifva ett bref snart till mig innan jag reser bort. Hälsningar äfven till Elsa om hon träffas. bror David

tillbaka till menyn

Stockholm den 22/11 -06

Kära föräldrar o̲ systrar

Ni förstår nog att man ej vill skrifva då man ej kan tala om glada nyheter. Däraf orsaken att jag ej skrifvit. Det ser ut att bli sämre och sämre ju längre man lefver. Har verkligen försökt på alla vis men det tycks vara omöjligt. är för tillfället dräng och får slita riktig hund med dålig riktigt usel lön. Vet ej hvad jag skall göra, ty jag tror inte jag tål vid för strängt arbete. Då man är ensam i en stor stad med hemmet långt borta, så känns det inte så lätt. Hoppas och tror att Gud skall visa sin kraft. Att Han kan och vill har jag ju från barndomen trott, men inte har Han gjort det nu på länge. Vill ändock försöka hålla fast vid min tro, fast det ser mörkt ut. Om jag hade litet resurser skulle jag försöka med Jularticklar att gå omkring och sälja, men då behöfver man pengar. Kunde jag ej få något arbete i Kristinestad eller däromkring? Gör ingenting hvad det är bara man förtjänar något. Skall försöka hålla på där jag nu är, men tror ej att det är bra för mitt hjärta. Hoppas Ni skrifver snart och ger mig ett godt råd; är i stort behof därav. Har 50 kr. i mån. och skall då hyra rum och köpa mat samt alla andra utgifter. Det förstås av sig själf att det ej räcker hur man än sparar, då ett rum kostar 20-25 kr. och maten 30-35 kr. Många hälsningar från Eder David.
P.S. Försök med någon plats i Finland!
Hoppas Ni ej bli oroliga det skall nog gå på något vis. D.S.tillbaka till menynVykortet skickat den 27.4.13 från "Nalle" som måste vara David postat i Åbo men skrivet på väg dit där han frågar om Elsa hälsat på Lydia i Sankt Petersburg ännu.

tillbaka till menyn

Stockholm den 17 Dec 1914
p.r.
                Varm hälsning
                                 din Nalle
Rara lilla Elsa!

Har nu väntat få höra af dig något men du har väl så bråttom nu till Jul. önskar af hjärtat att den måtte bli så ljus och glad som du förtjänar. Kommer så väl ihåg sista Julen hos Rut och lilla dej och ditt vänliga "skall du inte ha lite mera Nalle?"
Ja nog blir det skilnad i år. Jag köpte lite underkläder som jag nödvändigt behöfde och det tog på kassan så att det började se bekymmersamt ut hur det skulle gå till Jul. Tänkte måsta ge mig iväg ut på luffen igen men så fick jag en femma från Ester och då räkte det till hyran öfver helgen, så nu har jag åtminstone tak öfver hufvudet. Värre blir det med mat men det får jag väl vara utan då om inte något glädjande underverk inträffar. Det är omöjligt att få något arbete nu. Hade hopp om att få lassa en pråm med ved som skulle komma från småland men tycks den låta vänta på sig. Det är ju bra så länge man får vara frisk och kan gå uppe och struta på benen men nog blir tiden lång och magen hungrig. Jag undrar hur det skulle kännas att få äta sig riktigt mätt en gång igen. Tänk så många som ha det svårt hvarje Jul!


Det är kanske bra att få erfara hur en fattigmansjul är så glömmer man dem inte så lätt. Rut skref och bad mig vara välkommen dit öfver Jul men resan är för dyr och så är det ju inte roligt för mig under närvarande förhållanden. Det blir väl att sitta inne på rummet. Jag bor på ungkarlshem och vi är 7 i samma rum alla äldre än jag och inte i just bättre ekonomiska förhållande. Det blir nog långa dagar under helgen, önskade jag kunde sofva hela tiden så behöfdes ingen mat.
Firar du din Jul i Lund eller Limhamn? Far kommer visst hit på nyåret. Kan sorgligt nog ej glädja mig däråt nu som jag skulle ha gjort förr i världen. Får jag råd skall jag sända ett Julkort om ej det kommer så vet du orsaken och att jag lika innerligt önskar dig en glad Jul!

tillbaka till menyn

Stockholm den 29 Dec. 14.
p.r.

Kära lilla Elsa!

Så roligt att få några rader igen från dig. Började nästan bli orolig att du var sjuk då jag inte hört något från dig på länge. Vet du jag hade hyran betald till den sista i denna månad och har just gått och funderat hur det skulle gå om jag skulle bli husvill på själva nyårsdan och så kommer du som en räddande engel. Nu klarar jag fyra nätter in på nyåret. Tack kära du!
Jag har haft mat tills igår då tog det slut. Fick en liten låda från Rut och ett paket från Ester med mat nyttigt så det har åtminstone varit Jul i magen. Ja, det var alldeles som julklappar då jag fick gå och höra efter på station om jag hade någonting att hämta och så roligt att packa upp.
Ja vill du och kan så nog mottages din sändning med öppna armar, ty mat sätter jag ofantligt värde på nu. Det behöfs ingen annan adr./. än Stockholm Central. Skrif på fraktsedeln: avhämtas!
Hade brefkort från far att han reser strax efter Jul men troligen öfver Tornea och stannar några dagar i Sundsvall och Gävle så det dröjer nog innan han kommer hit.


Fins i dag annons i tidn. om platser för trädgårds-elever och drängar men har ej pängar att betala på platsbyrån annars hade jag gått upp och försökt ta det tills vidare. Nu är det snart slut på gamla året och då gå tankarna tillbaka och dröjer med stilla glädje vid alla bevis på kärlek och förståelse från din sida. Hur tacksam jag är att äga en sådan syster kan jag inte omtala. Må det nya året skänka dig glädje och lycka. Kär hälsning till Er båda från Nalle

tillbaka till menyn

Stockholm den 15 Jan. 1915

Min kära syster!

Tack rara du för alt det goda i matväg som du skickade och som jag fick för länge sedan. Det ser kanske ut som jag ej satte värde därpå då jag ej förrut skrifvit och tackat därför men hoppas du förstår att det varit giltiga hinder. Jag har inte haft till postporto förrän nu. Far har kommit hit nu och har jag fått en krona då och då så jag kunnat betala husrum och till porto. Jag åt och mådde godt så länge det räkte. Skada bara att jag ej har så jag kunde koka och njuta af kaffetåren. äggena ficko jag kokta i en matvarubutik. Far tänker resa härifrån till Kristiania i början på nästa vecka. ännu syns ej någon ljusning för arbete men en dag har gått isender och de kommande får väl också gå på något sätt. Hade man ej hoppet på bättre tider vore det allt bra tungt att lefva. Det skall väl nån gång bli ändring.......


Doktorinnan Elsa Nilsson
Hospitalet
Lund

Lilla Wattugatan där David bodde nyåret 1915 enligt faderns brev.

tillbaka till menyn
Doktorinnan
Fru Elsa Lindborg Nilsson
Hospitalet
Lund

Stockholm den 10 Mars 1915

Kära du!
Tack för kortet! Har länge väntat några rader från dig, men antog att du hade så mycket annat viktigare att tänka på. Har nog varit i St:holm hela tiden. Kan ju hända jag tänkt ge mig iväg ibland då det sett som mörkast ut men Gud har hjälpt mig hittils.

Har en plats att tillträda i midten av April och är glad däröfver, men vet ej någon utväg just nu; är alldeles utan. Hade jag en liten slant i lommen gåfve jag mig på väg söderut med det första. Platsen är nemligen nära Jönköping och är att förestå en ny fabrik. Den här månaden som är kvar kunde jag ju använda att förflytta mig neråt Småland i stället för att gå här utan sysselsättning och inkomst. Får se om jag får hjälp på något sätt så ger jag mig härifrån.
Kär hälsning Nalle

tillbaka till menyn

Taberg Drawing" av Ad v Engeström, tuschteckning sent 1700-tal
Redan på 1400-talet påbörjades brytning av järnmalm i Tabergsgruvan. Tabergs-järnet blev snart känt för sin höga kvalitet. C'est fer de Takaberg! ("Det är järn från Taberg!") utropade pistolsmederna i Paris när de var extra nöjda med ett arbete.
 
Doktorinnan
Fru Elsa Nilsson
Hospitalet
Lund

Smålands Taberg den 18.4.15

Kära du!

Vet ej om jag vågar skrifva ens då du kanske är ond på mig sedan sista kortet. Det var ju också ett obevakat ögonblick som det slank iväg. Nu är jag i Taberg den mycket omtalade turistorten. Hoppas om alt går väl kunna göra mig litet kosing i sommar så att de mörka tunga tiderna ej behöfva återkomma. Tack för alla dina trösterika bref under den tiden. Har du tänkt ut och resa något i sommar så hoppas jag få träffa dig. Det är ju nära mellan Tenhult och hit och kanske du tänkt bese fars "egendomlighet". Då ses vi åter efter vår långa och sorgliga skilmässa och jag kan ännu en gång få skratta tillsammans med en förstående syster själ. Här är storslagen natur och en härlig utsikt från bergets topp. Har du något fotografi så sänd mig ett jag har ej något nu alla äro kvar i Finland och jag skulle gärna vilja titta på dig ibland. Gärna något från flicktiden! Nu skrifver jag ej mer förrän jag fått ett bref från dig. Hoppas du mår bra och intet inträffar som hindrar din rörelsefrihet under sommarens lopp. En kär hälsning från Din Nalle
adr/. Smålands Taberg

tillbaka till menyn

Smål. Taberg den 11.7.1915

Käraste Elsa!

Tack för brefvet som jag fick för några dagar sedan. Det var ju inte för tidigt att du lät mig få några rader ty nog var det jag som skref sist. Funderade så hvarför du ej svarade. Nu är vi redan långt fram i sommaren och ändå är det ingen värme att tala om, tråkigt nog för mig men man får ju vara glad att det är så pass bra
Antar du kommr hit uppåt ett slag och hälsar på. Välkommen! Far är nu ute på resa till Norge igen och stannar borta 3 veckor. Han tycker vist det blir för långsamt att gå hemma och vänta på fruktens mognad.

Ja kommer du hit på kanske vi alltid har någonting att prata om skrifva vill inte gå nu. Om du har eller kan skaffa mig några böcker till låns vore jag tacksam. Tänkte börja läsa på egen hand om jag kunde få böcker för tyska och engelska.
Ester kommer ju hitåt också ett slag och det ska bli riktigt skojigt få lite fruntimmerssälskap igen för öfning av sina talanger. Här fins intet i den vägen och jag borde träna för mitt tillämnade stora frieri i höst. Tänker nämligen göra samma dumhet som du och gifta mig. Tycker det är så länge sedan det var något festligt så det käns som en plikt att jag offrar mig för den allmänna trefnaden och ställer till bröllop. När du kommer får du ta god tid på dig så vi hinner resa omkring och se på väfven......

tillbaka till menyn