Utdrag ur brev från Eva Reiner

                                       Vadstena d. 26 sept. 1927

                                  Kära Elsa!

        Hjärtligt tack för brevet! Jag är väldigt tacksam mot Kajs, som sätter igång sin mammas brevskrivning. Nu tycker ni kanske, att jag också behövt en pådrivare, men det hade inte hjälpt, för jag har varit rätt förkyld och olustig men nu är det bra igen.
Synd om Elsa, som måste opp så tidigt om morgnarna. Jag kan ligga till nära ½ åtta. Vi har inte jobbat med några inkokningar på länge nu, jo 20 liter lingon. Det räcker säkert. Vi ha nästan lika mycket kvar sedan förra året. Vi ha också kokat klappgröt. Gott, gott! Lingongröt törs inte min mage, som annars förhåller sig mycket hygglig nu men utan kaffedrickning och mjölk. Jag såg nog ett eller ett annat äpple på spaljén, men jag tror inte jag skulle gissat på mer än 10 á 12 stycken. Tänk att det var så många. Här blir inga i trädgården i år.......
Det var väldigt roligt, att barnen klarade sig. Det var bra av Margareta i matematiken, för hon har bra litet övning på en del. Att hon kunde mycket geografi, visste jag, men det tyckte jag var bra, eftersom det gick så lätt att lära henne det, ifall det skulle gå mindre fint med bibliskan. Ofta får det ena hjälpa det andra. Vi ha en måttligt stor och duktig etta här. De äro 27 stycken. Marit Strömberg, som ju också är bara 8 år, lyckas vara en av de bästa. Vad tycker Margis om samskolan?
Nu ha vi fått in radio, en liten kristallapparat, bara 7½ cm. i genomskärning, enkom gjord för Motala. Det hörs utmärkt. Det blir nog ett sällskap under de mörka kvällarna......
Hjärtliga hälsningar till Er alla; Elsa, Josef, Vera, Gunnar, Margareta, Karin och Bo från mamma ō mig

                                      tillg. Eva                                                      Vadstena d. 14 okt. 1928.

                                               Min kära lilla vän!

                                                      Tack för ditt brev!
Du tuschar sådana små söta saker, så de äro riktigt roliga att se på. Alltså gissade jag rätt, men jag tyckte, det var bäst att få veta säkert, hur du ville ha det.
Här har varit rysligt väder en hel vecka, med regn och blåst, men i går var det riktigt vackert igen, och idag är det rätt bra.
I går natt var det för första gången flera grader kallt inne i stan, så igår plockade fabror Hedlund ner alla äpplen. De äro rätt omogna och dåliga i år, men det finns rätt mycket.
Förra veckan kunde vi inte ha något idrottslov, men blir det så här vackert i morgon så.
Akta bara så ni inte förkyler Er och blir sjuka, så går det nog bra i skolan, tror jag. Har Gunnar varit sjuk? Eller någon annan? Jag har varit en smula förkyld, men det är nästan bra nu igen.
I går voro vi på kaffe hos Hedlunds. Då fick vi smaka höstastrakaner, men de voro rysligt sura.
Hälsa mamma, pappa och alla syskonen så mycket! Vad tycker Karin om sin skola?
Hjärtl. hälsn. till Dig själv, lilla Margareta från tant Hilma
                                                       och tant Eva.