Wesleykyrkan i Limhamn byggd 1914

kyrkan idag ser ut så här

Ur ”Wesleykyrkan 100 år” hämtas:
HUR DET BÖRJADE
.........
I omkring 125 år har regelbunden metodistisk verksamhet bedrivits i Malmö. Vid ett predikantmöte i Karlskrona 1870 utnämndes A Palm till Malmö. Han ersattes 1871 av
J P Hellberg.
Den första metodistpredikant som predikade i Limhamn är för oss okänd till namnet, men när arbetet stabiliserades i Malmö, började man tänka på verksamhet i Limhamn.
Sedan Skånska Cementaktiebolaget grundats, hamnen börjat byggas och driften rationaliserats, flyttade under 1800-talet ganska mycket folk till Limhamn. Bland dessa var byggmästare Oscar Nilsson med sin fru. De var metodister från Malmö och öppnade sitt hem för predikningar och sammankomster.
Sedan pastor J Th Janson år 1894 utnämnts i Malmö, blev predikobesöken i Limhamn mera regelbundna. Mötena hölls då mestadels i Missionsförsamlingens lokaler på Kalkbrottsgatan.
I juni månad 1895 samlades en grupp av 24 män och kvinnor i Oscar Nilssons hem på Järnvägsgatan. Dessa begärde då sitt inträde i Metodistkyrkan. Den 30 september samma år intogs de i full gemenskap vid en stor församlingshögtid i Malmö. Från denna dag räknar församlingen i Malmö sin tillkomst.

 

Då missionshuset inte längre var tillgängligt och andra lokaler som stod till buds var otillräckliga, fattades beslut att bygga en egen predikolokal.
I november 1895 lades grundstenen. Högtiden leddes av dåvarande presiderande äldste (distriktsföreståndare) biträdd av fem andra pastorer. Byggnaden sköt snabbt i höjden och redan på nyåret var huset färdigt och den sal i övre våningen, som skulle bli församlingens andliga hem fram till 1914, kunde tas i bruk.
Om sammankomsterna i denna lokal, som officiellt hette Salemskapellet, men som under många år kallades för ”bakugnen” skriver fru Augusta Nilsson till 25-årsjubiléet: ”Varmt var det både andligt och fysiskt. Vattnet rann från de nymurade väggarna och tårar rann då syndare fick förlåtelse för sina synder”. En som genom nitälskan, begåvning och rik utrustning på sångens och musikens område blev en stor tillgång i arbetet, var faktorn vid Limhamns Snickerifabrik, Wilhelm Söderlund. Han blev lokalpredikant och anställdes för en lön av 700 kr/år som biträdande predikant i juni 1896.
Sin första egna utnämnda predikant fick församlingen på hösten 1897, Karl J Lindborg, som kom från Finland.
Församligen hade då 117 medlemmar i full förening samt 35 provmedlemmar.