2020-10-05

Hej alla kusiner och tremänningar!
Det blev inte så mycket med jakten på Cyrus, Elsas äldre bror. Kanske berodde det på pandemin som drog uppmärksamheten åt ett annat håll. Nu beställer vi varor varje vecka på datorn och får det hemkört. Men plocka upp det ur kassarna får vi göra själva.

Men nu är det dags att titta på släktsidan igen. www.josefochelsa.se

Den här gången blir det mycket gamla brev. Jag har läst igenom en rad brev från Ester till Elsa mellan 1922 och 1925. Det ger en fin inblick i hennes liv och tänkande. Hon blev bara 49 år gammal och dog i tjocktarmscancer. Hon skötte influensasjuka som beskrivs.

Och Augusta då. Josefs mamma, vars liv förändras från att vara en moderlös fabriksarbetare i Köpenhamn till att göra en klassresa medan maken arbetar sig upp från arbetare via murare till byggmästare. Hon föder fler än tio barn, genomdriver ett kyrkbygge i Limhamn och blir Vita Bandet ordförande.

David heter hennes näst sista barn. Han emmigrerar till U.S.A. bor i Chicago och blir morfar till många barn och får många barnbarnsbarn. Via Augustas brev till Elsa får vi direktrapport.

Nu har jag samlat brev från Elsas far och tre av syskonen Cyrus, Ester och Rut. Vi får en unik inblick i deras samspel och liv. Cyrus beskrivning av Karl Johans färder med motorbåt i full fart mellan kobbar och bogserbåtar är upplivande. Han kan bara köra i högsta fart.
Genom brevläsningen får vi en unik inblick i våra förfäders liv och tänkande. Det är inte så annorlunda, även om stavningsreglerna förändrats. I samband med breven hittade jag barnteckningar om Moskva Cirkus. Det finns en länk till dem på Elsas sida i mitten mellan fotografierna.

Nordeakontot Josefochelsa 1821 20 55507

Redovisning:

Behållning 22 mars:.............................7045 kr

Intäkter.......................................................0 kr

Kostnader...................................................0 kr

Behållning den 5 oktober.....................7045 kr

Kom med synpunkter och idéer! Dela med er genom att klicka på ”svara alla” i ebrevet!

Ha det bra!

Sten Mu Yu

webbsideredaktör