2022-10-17

Hej alla kusiner och tremänningar!

Välkomna till en ny stund i hägnet av vår släkts historia. Nya sanningar har kommit fram och nya förhållanden beskrivs i de brev jag har gått igenom och redovisat denna gång. Jag hoppas kunna återkomma varje halvår med nya upplysningar.

Vi bor ju i Göteborg nu och vid inköp av badkläder på LinnĂ©gatan kom jag ihåg att Josefs bror Daniel ska ha bott där. Jag tittade på vår hemsida och såg att jag stod rakt framför huset han bodde i. Jag fotograferade det och det finns nu inlagt. Vad jag förstått ligger huset i Annedal som nämnts som stadsdelen. På den tiden år 1919 var det välrenomerat område och det håller på att bli detsamma nu igen också.

En spontan sökning på internet har avslöjat några spår till Cyrus öde. Cyrus är ju Elsas äldste bror, som inte har kunnat följas i kyrkböckerna. På en internetsida om begravningar, "Billiongraves international", finns två bilder från en begravningsplats i HELSINGFORS som ger intressanta upplysningar och en bild av en gravsten. Där finns också upptecknat något som skulle kunna vara hans hustru. I varje fall ett kvinnligt namn på samma gravsten. Jag har lagt in bilderna på en länk från Cyrus sida för begrundande. Jag får undersöka minst ett tiotal olästa brev som jag har från honom för att förstå sambanden.

Nu har jag gått igenom breven och skrivit in det intressantaste innehållet och även några bilder som var på framsidan av vykorten. Lite har jag hämtat från internet som jag tyckte var relevant. Bland annat upplysningar om krig och elände som de flesta kanske nu glömt bort. Något bokstavligt besked om att Cyrus gifte sig har jag inte hittat men man kan ju fantisera. Några spännande hälsningar från någon Margit, tolkar jag som att hon bodde hos honom, Kanske är hon i graven hos Cyrus. Se själva hur det ska tolkas. Breven ligger på Cyrus sida mellan 1918 och 1922. Den adoptivdotter min mor vittnat om, nämns inte i breven, varken i Cyrus eller systrarnas brev till Elsa den här perioden. Men det är väl tänkbart att adoptivdottern, som väl tagit Cyrus efternamn, blivit lagd i hans grav, kanske på egen begäran. Hon dog 39 år efter honom. Men är det sannolikt?
Andra intressanta upplysningar är om pensionatet i Bromarf som Cyrus ägde och som finns fortfarande och de paralyserande skillnaderna i växlingskursen mellan finska mark och svenska kronor.
Upplysningar att Cyrus arbetade för skyddskåren under inbördeskriget, har väl också intresse. De vita mot de röda.

Det finns ju en hel del spännande frimärken på breven och vykorten. Nu dök en chans upp att få dem värderade. Bukowkis i Göteborg hade värderingsdag och kunde titta på dem. Jag var där men de jag visade upp kunde kanske vara värda några hundra kronor. Det måste bli mycket minus i kassan för att jag ska sälja dem.

Nordeakontot Josefochelsa 1821 20 55507

Redovisning:

Behållning den 26 februari..................... 5259 kr

Intäkter
12 oktober Inger..........................................400 kr

Kostnader
0

Behållning den 17 oktober .......................5659 kr

Kom med synpunkter och idéer! Dela med er genom att klicka på ”svara alla” i ebrevet!

Ha det bra!

Sten Mu Yu

webbsideredaktör