2015-12-20

Hej alla kusiner och tremänningar!

Nu är det dags att titta på släktsidan igen. www.josefochelsa.se

Den 21 december för 100 år sedan föddes min mor Vera när Josef och Elsa bodde på Lunds hospital. Det var deras första barn och det väckte uppmärksamhet i släkten. Elsas storasyster Rut kom med råd om hur man ska sköta småbarn. Morfar i Trångsund var förtjust och farmor i Limhamn ville köpa barnvagn men hade inte egna pengar och farfar tyckte det var för dyrt att ringa till den nya familjen så farmor skrev brev istället. Allt detta framkommer av de brev som finns bevarade och är sammanfattningsvis inlagda även på vår webbsida.

www.josefochelsa.se/brevkorrespondens.html

Vera hette ju också Anna-Lisa Ida Augusta och dessa mellannamn har spökat i min släktforskning under hösten. Det finns flera Ida i släkten. Ida Sofia var ju Elsas mamma. Frida Josefina var Davids trolovade och som kuriositet kan nämnas att vår unga granne i Fagersta heter Ida Linnea. Det här med Frida Josefina hittade jag av en tillfällighet när jag följde David Lindborgs öden i kyrkoböckerna. Det planerades vigsel mellan de två år 1921 men det blev aldrig av. Nyfiken som jag är sökte jag upp henne i kyrkoböckerna och fann en helt ny historia med ett barn som är min mors kusin. Helt okänd i breven hittills och kanske i släktens tidigare historia.

Hon hette Birgit Natalia och fanns i Östhammar som tekniskt biträde. Fridas förhistoria visar att det var inte helt ovanligt i den släkten att ha barn utan att fadern finns med.

www.josefochelsa.se/davidsliv.html

Mellannamnet Augusta har Vera nog fått från farmor men Augusta Wilhelmina har förekommit i breven till Ester där man hälsar till Augusta. Breven från Ester berättar om Augustas ledgångsreumatism. Jag har fördjupat mig i Esters liv den sista månaden och resultatet finns på

www.josefochelsa.se/esther.html

Klickar du på ”Augusta” där, ser du också hur Augustas uppväxtfamilj bodde och verkade i området söder om Gävle som bönder och hur gårdarna växlades i Sandby by. Det är ett forskningsfält för sig.

Det har rört sig på kontot och snart är det nytt år. Då hoppas jag på inbetalningar med 120 kr från dem som ville betala varje år. Flera har ju betalt för tio år redan, så behållningen ser större ut än vad den är. Det ska räcka länge.

Nordeakontot Josefochelsa 1821 20 55507

Redovisning:

Behållning 1 november:....................... 3598 kr

Kostnader
2015-12-07 avgift för hemsidan.............364 kr

Behållning 20 december:...................... 3234 kr

Kom med synpunkter och idéer! Dela med er genom att klicka på ”svara alla”!

Ha det bra!

Sten MY

webbsideredaktör