2022-02-26

Hej alla kusiner och tremänningar!

Välkomna till en ny stund i hägnet av vår släkts historia. Nya sanningar har kommit fram och nya förhållanden beskrivs i de brev jag har gått igenom och redovisat denna gång. Jag hoppas kunna återkomma varje halvår med nya upplysningar.

Jag har hittat ett vykort från Augusta till sonen Josef år 1910 med en familjebild i trädgården på baksidan. De har jag lagt in på sidan med Augustas tidiga brev. Cecilia har skickat några skannade brev angående Lydia och Karl Johan som jag har lagt in på deras sidor. De kompletterar vår kunskap om dem från ett annat perspektiv.

Nu har jag hittat två tiggarbrev från David till vardera Ester och Elsa. Det är gripande att läsa hur han kämpar sig fram genom livet och misslyckas med det mesta.
Ett brev från Ester med beskrivning av hennes besök hos Karl Johan och TherĂ©se 1917 har jag lagt in utan kommentarer. Terese som är ny i familjen sedan Ida dog tar hand om Ester.

Ett femte brev från Rut till Elsa beskriver hur man flyttar från en herrgård till en annan där hennes man Nils har arbete som inspektor. Ett historiskt faktum är att de får elektricitet i huset men istället för fri bil i våra dagar får de häst och vagn. Godset Bergkvaras historia är verkligen imponerande och förklarar löneförhöjning och högre status. Inspektor är samma som förvaltare.

En spontan sökning på internet har avslöjat några spår till Cyrus öde. Cyrus är ju Elsas älste bror, som inte har kunnat följas i kyrkböckerna. På en internetsida om begravningar, "Billiongraves international", finns två bilder från en begravningsplats i HELSINGFORS som ger intressanta upplysningar och en bild av en gravsten. Där finns också upptecknat något som skulle kunna vara hans hustru. I varje fall ett kvinnligt namn på samma gravsten. Jag har lagt in bilderna på en länk från Cyrus sida för begrundande. Jag får undersöka minst ett tiotal olästa brev som jag har från honom för att förstå sambanden.

Nordeakontot Josefochelsa 1821 20 55507

Redovisning:

Behållning den 29 oktober..................... 6438 kr

Intäkter
11 januari Sten..........................................200 kr
21 januari Barbro......................................200 kr

Kostnader
11 januari hemsidan...................................759 kr
24 februari Grundskötsel graven:..............625 kr
24 februari Liten sommarplantering.........195 kr

Behållning den 26 februari.................... 5259 kr

Kom med synpunkter och idéer! Dela med er genom att klicka på ”svara alla” i ebrevet!

Ha det bra!

Sten Mu Yu

webbsideredaktör